Test Timeline

Tidslinjen!

Hela vår verksamhet tar utgångspunkt i vår gröna mjuka streethandboll som med sin unika utformning bjuder in till lek och rörelse. Den ska även ses som en symbol för positivt idrottande och värdegrundsorden är tryckta på för att ledare enkelt ska kunna kommunicera omkring dessa med barnen och ungdomarna.

Bollen har kvalitet som en vanlig boll och är lätt att hålla i, hoppar inte bort från barnen och gör framförallt inte ont att ta emot. Den kan därför med lätthet användas av alla åldersgrupper och till olika typer av aktiviteter. Materialet är slitstarkt och framarbetat för att bollen ska klara av att användas både inomhus och utomhus. Tillsammans med Hand the Ball Foundation försöker vi alltid sprida budskapet om en positiv fritid genom vår gröna boll och våra ledare!

01

Hand the Ball får fler unga i rörelse i hela landet

[10 januari]
Svenska Handbollförbundet har sedan 2020 implementerat det pedagogiska rörelsekonceptet Hand the Ball i sin ordinarie verksamhet och erbjuder det som ett stöd och hjälpmedel till föreningar som vill starta upp sociala projekt. I ett antal artiklar kommer du få ta del av den spännande resa och utveckling Hand the Ball gjort de senaste åren.

Läs mer
02

IFK Kristianstad satsar på Hand the Ball i samarbete med skolor

[15 januari]
Runt om i landet spelas just nu herrarnas handbolls-VM och Hand the Ball är med på resan i värdstäderna. Arbetet med sociala initiativ kopplat till båda mästerskapen under 2023 startades upp för ett år sedan och Hand the Ball är en gemensam faktor.

Läs mer
03

Häftiga Hand the Ball-event i Göteborg lockar många till rörelse

[17 januari]
Sedan våren 2022 har Handbollförbundet Väst fått möjlighet att arbeta med olika typer av Hand the Ball-event i Göteborg för att uppmärksamma handbollen som idrott och de stundande mästerskapen.

Läs mer
04

IFK Kristianstad satsar på Hand the Ball i samarbete med skolor

[20 januari]
I Kristianstad har föreningen IFK Kristianstad genom VM 2023-satsningen fått möjlighet att stärka sitt redan pågående arbete med Hand the Ball och rörelseaktivitet för barn och unga.

Läs mer
05

Handbollspropaganda i Malmö med 1400 deltagande barn

[24 januari]
I förra veckan arrangerades det storslagna eventet ”Lilla VM dagarna” i Malmö för att på ett häftigt sätt låta barn och unga från kommunens skolor testa på handboll, Hand the Ball och olika andra rörelseaktiviteter.

Läs mer

Nyheter

Nyheter

Här samlar vi senaste nytt från verksamheten i form av artiklar, poddinspelningar och olika satsningar inom skola och föreningar.

Hand the Ball x LEGO Festival of Play

Nu står det klart att Svenska Handbollförbundets rörelsekoncept Hand the Ball blir en del av LEGO® Festival of Play. Festivalen är en upplevelse för hela familjen,…

Följ Hand the Ball initiativ under VM2023

Detta projekt sträcker sig över alla 6 värdstäder och genomförs i samarbete med lokala organisationer. För första gången kommer man arbeta sammanhållande genom SHF,…

Host city Malmö creating long-term benefits for community

The city of Malmö is working within the framework of the UN’s Agenda 2030 global goals to create a sustainable world championship that provides long-term effects.…

Malmö stads satsningar under Handbolls-VM 2023

Läs om vad Malmö stad gör i samband med herrarnas Handbolls-VM 2023, där Hand the Ball är en av flera satsningar för att få barn i aktivitet, ökad social…

Hand the Ball gästar Idrottens Kraft podden inför VM 2023

Ingemar Linnéll från Hand the Ball gästar fjärde avsnittet (Social hållbarhet i VM-värdstaden Malmö) av podden om hållbarhet i Handbolls-VM 2023 och pratar om ökad…

Hallby Handboll satsar på Hand the Ball-projekt

För tre år sedan började RFSISU Småland tillsammans med Hallby handboll diskutera hur de skulle nå barn och unga i stadsdelar där handboll som sport inte är…

Hand the Ball medverkar på handbollsfestival i Örebro

Inslag från Sveriges Radio P4 Örebro. ÖSK anordnar handbollsfestival i idrottshuset i Örebro för att personer med funktionsnedsättning och barn från Örebros…

Foto: Lars Pehrson

Hand the ball, ett populärt inslag

Genom projektet Hand the ball har elever på skolan fått testa på handboll. Detta när Prolympia Virserum fick besök av Anton Söderström, som är ambassadör för…

Foto: Lars Pehrson

Ökad rörelseglädje

Hand the Ball startades 2017 i syfte att agera plattform för positiv fritid och uppmuntra barn och ungdomar till fysisk aktivitet och samarbete för att förebygga…

Foto: Lars Pehrson

Engagera er förening

Hand the Ball Sverige engagerar sig för att öka rörelse och lek hos barn och ungdomar runt om i landet. Med den gröna bollen i centrum ligger fokus på inkludering…


Samarbeten

Samarbeten

Hand the Ball samarbetar med olika verksamheter där det gemensamma målet är att verka för barn och ungas rörelse. Konceptet används runt om i landet utifrån verksamhetens förutsättningar. Nedan kan ni läsa om två starka samarbeten som har varit med och format Hand the Ball Sverige.

Hand The Ball Kenya

Hand the Ball Danmark & Kenya


Hand the Ball Sverige startades ur idén från Hand the Ball Foundation som var verksam med den gröna bollen i Kenya och Tanzania. Genom ett fint samarbete har vi kunnat utveckla vårt befintliga koncept och vi är stolta över detta. För oss båda betyder Hand the Ball mer än bara handboll och vi har med namnet kunnat arbeta utanför ramar och försökt vara kreativa. För varje boll vi har med i projektet går 10 kr till deras verksamhet för att kunna skicka bollar, handbollsmaterial och utbildning i dessa områden.

RF-SISU


Runt om i landet hjälper och stöttar RF-SISU konsulenter våra föreningar med deras arbete i skolor eller för att utveckla sin förening. I vissa områden har organisationen tagit ett stort ansvar och vi har tillsammans kunnat skapa fina förutsättningar för många olika intressenter.

Björn Lans

Projekt

Projekt

Runt om i Sverige har våra föreningar inom Svenska Handbollförbundet startat upp olika initiativ och sociala projekt sedan våren 2020. Nedan har vi skrivit om några exempel på olika Hand the Ball projekt.

Syftet med dessa projekt varierar men gemensamt är att alla verksamheter är utbildade i vår pedagogik samt använder sig av vår gröna street-handboll.

EM2020


Hand the Ball Sverige utvecklades genom att längre socialt projekt i socio ekonomiskt svaga områden där fokus låg på att ta fram pedagogiska riktlinjer för ledare. Detta initiativ finansierades genom att Handbolls EM 2020 spelades i Sverige med avslutande finalhelg i Stockholm på Tele2 Arena. Hand the Ball arbetade tillsammans med Stockholms stad, Handbollslandslaget AB och Stockholms Handbollsförbund med att skapa mer rörelse och aktivitet på sex grundskolor i Stockholm. Här samarbetade alla inblandade med att inte bara skapa ett unikt spännande event utan en långvarig och hållbar verksamhet för barn och unga i Stockholmsområdet.

Borlänge HK


Klubben nyttjar detta koncept i projektet Handboll för hjärta och gemenskap (som även Örebro Handboll och RP IF är engagerade i) som bedriver aktivitet i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen Tjärna ängar. Här har man även utbildat unga ledare genom det lokala NIU gymnasiet, dessa får med sig ett mentorskap i en väldigt driven projektledare som ansvarar för alla skolbesök. Man gör besök runt om i staden på idrottslektioner, lunchraster och fritids.

Hultsfred HK


Har arbetat mycket ute på skola genom aktiviteter på raster och idrottslektioner för samtliga elever från förskola upp till årskurs 6. ”Ungefär 20-30 st nya tjejer började spela handboll i föreningen efter att detta initiativ startades vilket är ett jättelyft för oss med tanke på att vi inte haft något flicklag på flera år”.

HK Eskil


Föreningen startade under sommaren 2020 upp Hand the Ball verksamhet under sommarlovet för barn som tidigare inte spelat handboll. Efter 1,5 år har det resulterat i att man etablerat två handbollslag med spelare som innan detta initiativ inte hade hittat in till idrotten.

SHE & Handbollsligan


Många föreningar i vår högsta serie är idag utbildade inom konceptet och har integrerat detta i deras olika sociala projekt. I föreningarna Hallby Handboll, Lugi HF och Skara HK är det elitspelare som är ute på besök på lokala skolor. Tänk att man som ung tjej eller kille kan få kasta boll med sin idol!


Foto: Lars Pehrson

Anslutna föreningar och skolor

Här finns Hand the Ball

Hand the ball finns i hela Sverige genom utbildade föreningar och skolor. Vi är även aktiva i SHF fem distriktsförbund, hela vägen från syd till norr. Nedan har vi listat alla aktiva verksamheter inom respektive distriktsområde. Om ni är intresserade av att starta upp initiativ eller arbeta med samverkan, kontakta respektive distrikt.

Hand The Ball distrikt

Anslutna föreningar

Boden BK
Boden IF
Gimonäs Umeå IF
Hornskroken IF
Kramfors Alliansen
Ramviks IF
Sikeå SK
Sundsvall Handboll
Sävar Idrottsklubb

Anslutna skolor

Benzeliusskolan
Centrumskolan Kalix
Djuptjärnsskolan
Fagernässkolan
Haradsskolan
Manhemskolan
Norrskenet Boden
Norrskenet Kalix
Sävarskolan
Tankeborgen Svartå
Torpgårdskolan
Tundahlsskola
Åkullsjöns skola/fritis
Ålidhemskolan

Anslutna föreningar

Ala IF
Alfta GIF Handboll
Arbrå HK
Barkens HK
Borlänge HK
Edsbyn IF
Eskilstuna GUIF
Falu HK
Forsbacka IK
Gustafs Gymnastik o Idrottsförening
Gävle HF
Göksten BK
Hallstahammar SK HK
HK Eskil
Hällbo IF Handboll
IFK Arboga
IFK Nora
IFK Strängnäs
Lindeskolans IF
NAIS HF
NKIK
RP IF
Sala HF
Strand IF
Tillberga IK Handboll
VästeråsIrsta HF
Åkers IK
Örebro Herr
Örebro SK Ungdom
Örsundsbro IF

Anslutna skolor

Arbråskolan
Björktorpsskolan
Forsbackaskolan
Granbergsskolan
Jernvallsskolan
Kilbergsskolan
Kjulaskolan
Lagersbergsskolan
Lillhagsskolan
Norrbyskolan
Nyhamreskolan
Staffansskolan
Sveaundsskolan
Årbyskolan

Anslutna föreningar

AIK
Bålsta IF
Djurgårdshof
Ekerö AIK
GT Söder HK
Gustavsbergs IF
Haninge HK
HK Cliff
Huddinge HK
IF Swithiod
IK Bolton
Kista SportsClub KFUM
Lidingö SK
Nortull SK
Nynäs Stags IF
Sannadal SK
Silwing-Troja
Skå IK
Skånela IF
Skuru IK Handboll
Sollentuna HK
Spånga HK
Stockholms Polisen
Södertälje HK
Tumba Handboll
Tyresö HF
Täby HK
Uppsala
Vallentuna HK
VIF Gute Handbol
Åkersberga HK
Årsta AIK HK
Ösmo

Anslutna skolor

Akallaskolan
Askebyskolan
Bredängsskolan
Fruängsskolan
Fårösundsskolan
Hökarängsskolan
Innovitaskolan
Sturebyskolan
Terra Novaskolan
Tjelvarskolan
Västerhejdeskolan

Handbollförbundet Väst


Anslutna föreningar

Allingsås HK
Anderstorp SK
Bollebygd
Borås HK Åttiofyra
Byttorps IF
Forshaga HK
Hallby Handboll
Handbollspojkarna Warta
Heid
HF Orust
HK Aranäs
HK Brukspöjkera
HK Country
HK Vaggeryd
IFK Bankeryd
IFK Hammarö
IFK Kristinehamn Handboll
IFK Mullsjö
KFUM Trollhättan
Kils AIK HF
Kvibergs HK
Marks HK
Redbergslid IK
Skara HF
Skövde Handbollsflickor
Stenungsund HK
Tjörns HK
Torslanda
Varberg
Vårgårda IK
Värnamo HK
Önnered HK

Anslutna skolor

Emmaskolan
Gärdmosseskolan
Sandeklevskolan
Sjumilaskolan
Solbackeskolan

Anslutna föreningar

Eslövs HF
Eslövs IK
GW Landskrona HK
Göinge HK
H43
H65 Höör
Halmstad Handboll
HF Karlskrona
HK 78 Sölvesborg
HK Ankaret
HK Drott
HK Hearts
HK Malmö
Hultsfred HF
IFK Karlskrona
IFK Kristianstad
IFK Malmö HF
IFK Ystad
IK Lågan
IK Sund
Karlshamns HF
KFUM AI Lundagård
KFUM Kalmar HK
Kävlinge HK
Ljunghusens HK
Lugi HF
Lödde Vikings HK
Mönsterås HK
Mörrums GOIS HK
OV Helsingborg
Ronneby HK
Staffanstorp HK
Vinslöv HK
Växjö HF
Åstorp HF

Anslutna skolor

Annebergsskolan
Augustenborgsskolan
Degebergaskolan
Fjälkingeskolan
Fågelforsskolan/Fagerhultsskolan
Färjestadensskolan
Hagaskolans IF
Ingelstadskolan
Kiabyskolan
Kulltorpskolan
Lammhult Skol-IF
Monbijouskolan
Parkskolan
Prolympia Virserum AB
Risebergaskolan
Sandsbroskolan
Spängerskolan
Strömsnäs Skol-IF
Sånnaskolan
Tillingeskolan
Tollarpsskolan
Villaskolan
Önnerstad/Färlövskolan
Önnerstadskolan


Aktivitetsformen

Aktivitetsformen

Som aktivitetsform tänker vi att Hand the Ball är streethandboll i grunden men med en mix av många olika rörelseformer. Får vi in olika influenser av rörelse tror vi att motivationen för barn som vanligtvis inte deltar kanske kan öka. På utbildningen får man med sig inspiration till hur man kan använda handboll på nya sätt och utmana deltagarna motoriskt. Man får även med sig material som kan vara hjälpmedel när man försöker skapa lek och utmaningar för barn och ungdomar.

Vi vill försöka skapa lustfylld aktivitet som ej har fokus på resultat och prestation då vi vet att det kan påverka deltagande av fysisk aktivitet hos barn och unga negativt. Därför utbildar vi i hur man kan tävla kreativt och på nya roliga sätt.

Genom vidareutvecklat material får man kontinuerligt ny inspiration till aktivitetsformer och här har vi exempelvis skapat Hand the Ball Challenge lådan. Denna får man med sig efter utbildning och den innehåller 50st rörelsekort som kan användas utifrån verksamhetens behov.


Utbildningar

Utbildningar

Kunskap och utbildning är en central del av Hand the Ball Sverige och vi arbetar för att skapa engagerade instruktörer. Våra ledare är energiska individer som försöker vara aktiva tillsammans med barnen under aktiviteter.

För att kunna bedriva Hand the Ball-verksamhet inom förening eller i skolan är kriteriet att alla ledare ska genomgå en Hand the Ball-instruktörsutbildning. Efter utbildningen förväntas projekt och ledarskap genomsyras av de värderingar och den pedagogik som Hand the Ball står för.

Skolor och föreningar

Hand the Ball i föreningen

Vi hoppas att föreningar ser Hand the Ball som en fin möjlighet att tänka utanför boxen, göra handbollen mer lättillgänglig och utifrån dagens forskning arbetar mot att möta de barn vi inte når idag. På detta sätt kan föreningar med fördel utbilda sina ledare inom konceptet dels för användning ut på skolor i projekt, dels i den ordinarie verksamheten så att barnen som förhoppningsvis rekryteras in i föreningen känner igen sig i aktiviteter.

Att hand the ball inte bara betyder “rekrytering” av handbollsspelare utan även kan ha en god påverkan på ungdomars rörelse o aktivitet tillika vår sports och klubbs möjlighet att skapa en positiv upplevelse av sport och klubb i en miljö där vi normalt sett kanske inte syns

Hand the Ball i skolan

Vi anser att skolan är den perfekta målgruppen för implementering av aktivitet och rörelse för barn och ungdomar eftersom vi där med säkerhet vet att vi når alla i samhället. Olika Hand the ball aktiviteter används idag på raster, fritidsverksamhet, idrottslektioner samt rörelsepaus i klassrummet genom vår Challengelåda eller Trygghetsresan. Som utbildad instruktör har man även tillgång till vår playmakerutbildning där man kan inspirera elever som sedan själva står för viss rörelseaktivitet på skolan.

Allt var bra, men den praktiska delen var fantastisk. Som idrottslärare märker jag att det är många elever som känner sig utlämnade vid en del moment. Tipsen om hur man individualiserar, hur man inför tävling men på ett annat sätt var jättebra. Tycker också om idén om hur man bygger ett bra pass.

Instruktörsutbildning

Hand the Ball instruktörer är de ledare som arbetar aktivt med konceptet och de genomgår alla en utbildning innan de sätts in i verksamhet. I utbildningen arbetar man igenom vår aktivitetsmanual som innehåller värdegrundsarbete, teknikträning i våra aktiviteter, pedagogik, motivation och ledarskap. Genom denna utbildning med föreningar och skolor försöker vi skapa ledare som är aktiva, engagerade, kommunikativa och har förmågan att skapa en stor glädje omkring den gröna bollen.

Många tips och idéer!! Att man fick ha lite praktik och testa på olika övningar gör det lättare för mig att göra övningar. Att ni var tydliga med vilket förhållningssätt och tänk ni önskar att vi ska ha när vi genomför detta med barnen var bra!

Innehåll utbildningspaket

 • 4H teoretisk/praktisk utbildning av HTB instruktörer, 2-4 personer
 • Material kit: 20st gröna bollar med värdegrundsord, 1 st HTB bollsäck, 1st pop-up mål, 1 st rebounder
 • Digital övningsbank till alla utbildade instruktörer i ett år
 • Aktivitetsguide (tryckt utbildningsmaterial inom ledarskap samt HTB aktiviteter)
 • Hand the Ball Challenge: Vår gröna låda med 50 rörelsekort för klassrummet och utomhus
 • Fri tillgång till spin-off material som kontinuerligt arbetas fram
 • Möjlighet till billigare inköp av annat rörelsematerial från våra leverantörer

Spin-off material

Hand the Ball spin-off material är fina initiativ vi får in från våra olika projekt runt om i landet som sammanställs för att ni alla sedan ska kunna ta del av det. Vi ser detta koncept som levande och kommer därför löpande arbeta fram olika material som hjälper utbildade verksamheter med aktivitet och rörelse. Tänk vad vi kan göra med en grön boll, kreativitet och hårt arbete!


Playmakerutbildning

Som HTB instruktör kan man i sin verksamhet hålla en playmakerutbildning för unga ledare som kan stötta arbetet med att starta upp och hålla i gång aktivitet. Vi tror att detta material både kan rikta sig till skolor genom en ny form av ”elevstödjare” eller i en förening där man initierar förmågan att leda andra och föregå med gott exempel.

Obs! Ni utbildar ”Playmakers” och inte nya Hand the Ball instruktörer, det kan man enbart bli genom en Svenska Handbollförbundet ledd utbildning

Vi tackar Hjulsta Grundskola för fint samarbete


Översättningsbroschyr

En större broschyr samt fem små infokort man kan skriva ut för att beskriva vad Hand the Ball, handboll  och föreningsidrott är för något på fem olika språk (svenska, engelska, somaliska, arabiska, tigrinja). Syftet är att minska tröskeln in i föreningar och förhoppningsvis hjälpa barn att efter aktivitet leta sig in i en verksamhet.

Vi tackar Kista SC, Handbollförbundet Öst samt RF/SISU Stockholm för initiativ till dessa broschyrer


Aktivitetskort

Små kort man kan skriva ut och ge för att beskriva Hand the Ball och streethandbollsspelet när man håller aktiviteter för barn. Kanske för att öka intresset samt visa hur de kan fortsätta spela när ni inte är på plats.

Vi tackar RF-SISU Gävleborg för initiativ till dessa kort


Sideline - Digital övningsbank

Alla utbildade instruktörer får tillgång till den digitala övningsbanken ”Goalcha streethandball” på sideline i ett år. Förhoppningsvis inspirerar det till rörelse och man kan visa barnen direkt från skärmen så att de ser nya möjligheter med bollen.

Vi tackar Goalcha streehandball Danmark för initiativ och fint samarbete


Spin-off material

Spin-off material

Hand the Ball spin-off material är fina initiativ vi får in från våra olika projekt runt om i landet som sammanställs för att ni alla sedan ska kunna ta del av det. Vi ser detta koncept som levande och kommer därför löpande arbeta fram olika material som hjälper utbildade verksamheter med aktivitet och rörelse. Tänk vad vi kan göra med en grön boll, kreativitet och hårt arbete!


Playmakerutbildning


Som HTB instruktör kan man i sin verksamhet hålla en playmakerutbildning för unga ledare som kan stötta arbetet med att starta upp och hålla i gång aktivitet. Vi tror att detta material både kan rikta sig till skolor genom en ny form av ”elevstödjare” eller i en förening där man initierar förmågan att leda andra och föregå med gott exempel.

Obs! Ni utbildar ”Playmakers” och inte nya Hand the Ball instruktörer, det kan man enbart bli genom en Svenska Handbollförbundet ledd utbildning

Vi tackar Hjulsta Grundskola för fint samarbete


Översättningsbroschyr


En större broschyr samt fem små infokort man kan skriva ut för att beskriva vad Hand the Ball, handboll  och föreningsidrott är för något på fem olika språk (svenska, engelska, somaliska, arabiska, tigrinja). Syftet är att minska tröskeln in i föreningar och förhoppningsvis hjälpa barn att efter aktivitet leta sig in i en verksamhet.

Vi tackar Kista SC, Handbollförbundet Öst samt RF/SISU Stockholm för initiativ till dessa broschyrer


Aktivitetskort


Små kort man kan skriva ut och ge för att beskriva Hand the Ball och streethandbollsspelet när man håller aktiviteter för barn. Kanske för att öka intresset samt visa hur de kan fortsätta spela när ni inte är på plats.

Vi tackar RF-SISU Gävleborg för initiativ till dessa kort


Sideline - Digital övningsbank


Alla utbildade instruktörer får tillgång till den digitala övningsbanken ”Goalcha streethandball” på sideline i ett år. Förhoppningsvis inspirerar det till rörelse och man kan visa barnen direkt från skärmen så att de ser nya möjligheter med bollen.

Vi tackar Goalcha streehandball Danmark för initiativ och fint samarbete


Nedladdningsbart material

Nedladdningsbart material

Inom Hand the Ball arbetar vi kontinuerligt fram material som kan laddas ner och användas i verksamheter. Det material ni hittar här är öppet för alla, framför allt de som vill starta upp nya initiativ. Vid utbildning får man ta del av mer spin-off material direkt kopplat till rörelse och ledarskap.

Infografik om Hand the ball


Infografiken kan man läsa samt skicka vidare för att öka förståelsen för vad Hand the Ball Sverige är och hur vårt koncept fungerar i sin helhet.

Ladda ner infografiken

Beställ Hand the Ball Challenge

Beställ Hand the Ball Challenge!

Här kan du beställa din Hand the ball Challenge-låda! Fyll i uppgifterna nedan så hör vi av oss med en orderbekräftelse.

Om du har några frågor eller funderingar så kan du höra av dig till Jennie.Linnell@handboll.rf.se

Beställningsformulär

  Ditt namn*

  Din epost*

  Ditt telefonnummer*

  Antal boxar

  Hand the Ball Challenge - Original (grön)

  Hand the Ball Challenge - Rörelse för alla (gul)

  Hand the Ball Challenge - Språk för alla (blå)

  Faktureringsuppgifter

  Ange: bolag, organisationsnr, adress, postnr, postort, land och e-post (faktura skickas digitalt)

  Leveransuppgifter

  Ange: adress + kontaktperson och telefonnummer

  Vi har en överenskommelse med RF-SISU distriktets Rörelsesatsning i skolan*

  Jag accepterar att ni sparar mina uppgifter enligt den GDPR och integritetspolicy som gäller på Svenska Handbollförbundet.