Test Timeline

Tidslinjen!

Hela vår verksamhet tar utgångspunkt i vår gröna mjuka streethandboll som med sin unika utformning bjuder in till lek och rörelse. Den ska även ses som en symbol för positivt idrottande och värdegrundsorden är tryckta på för att ledare enkelt ska kunna kommunicera omkring dessa med barnen och ungdomarna.

Bollen har kvalitet som en vanlig boll och är lätt att hålla i, hoppar inte bort från barnen och gör framförallt inte ont att ta emot. Den kan därför med lätthet användas av alla åldersgrupper och till olika typer av aktiviteter. Materialet är slitstarkt och framarbetat för att bollen ska klara av att användas både inomhus och utomhus. Tillsammans med Hand the Ball Foundation försöker vi alltid sprida budskapet om en positiv fritid genom vår gröna boll och våra ledare!

01

Hand the Ball får fler unga i rörelse i hela landet

[10 januari]
Svenska Handbollförbundet har sedan 2020 implementerat det pedagogiska rörelsekonceptet Hand the Ball i sin ordinarie verksamhet och erbjuder det som ett stöd och hjälpmedel till föreningar som vill starta upp sociala projekt. I ett antal artiklar kommer du få ta del av den spännande resa och utveckling Hand the Ball gjort de senaste åren.

Läs mer
02

IFK Kristianstad satsar på Hand the Ball i samarbete med skolor

[15 januari]
Runt om i landet spelas just nu herrarnas handbolls-VM och Hand the Ball är med på resan i värdstäderna. Arbetet med sociala initiativ kopplat till båda mästerskapen under 2023 startades upp för ett år sedan och Hand the Ball är en gemensam faktor.

Läs mer
03

Häftiga Hand the Ball-event i Göteborg lockar många till rörelse

[17 januari]
Sedan våren 2022 har Handbollförbundet Väst fått möjlighet att arbeta med olika typer av Hand the Ball-event i Göteborg för att uppmärksamma handbollen som idrott och de stundande mästerskapen.

Läs mer
04

IFK Kristianstad satsar på Hand the Ball i samarbete med skolor

[20 januari]
I Kristianstad har föreningen IFK Kristianstad genom VM 2023-satsningen fått möjlighet att stärka sitt redan pågående arbete med Hand the Ball och rörelseaktivitet för barn och unga.

Läs mer
05

Handbollspropaganda i Malmö med 1400 deltagande barn

[24 januari]
I förra veckan arrangerades det storslagna eventet ”Lilla VM dagarna” i Malmö för att på ett häftigt sätt låta barn och unga från kommunens skolor testa på handboll, Hand the Ball och olika andra rörelseaktiviteter.

Läs mer

Nyheter

Nyheter

Här samlar vi senaste nytt från verksamheten i form av artiklar, poddinspelningar och olika satsningar inom skola och föreningar.

Foto: Lars Pehrson

Hand the ball, ett populärt inslag

Genom projektet Hand the ball har elever på skolan fått testa på handboll. Detta när Prolympia Virserum fick besök av Anton Söderström, som är ambassadör för…

Foto: Lars Pehrson

Ökad rörelseglädje

Hand the Ball startades 2017 i syfte att agera plattform för positiv fritid och uppmuntra barn och ungdomar till fysisk aktivitet och samarbete för att förebygga…

Foto: Lars Pehrson

Engagera er förening

Hand the Ball Sverige engagerar sig för att öka rörelse och lek hos barn och ungdomar runt om i landet. Med den gröna bollen i centrum ligger fokus på inkludering…


Samarbeten

Samarbeten

Hand the Ball samarbetar med olika verksamheter där det gemensamma målet är att verka för barn och ungas rörelse. Konceptet används runt om i landet utifrån verksamhetens förutsättningar. Nedan kan ni läsa om två starka samarbeten som har varit med och format Hand the Ball Sverige.

Hand The Ball Kenya

Hand the Ball Danmark & Kenya


Hand the Ball Sverige startades ur idén från Hand the Ball Foundation som var verksam med den gröna bollen i Kenya och Tanzania. Genom ett fint samarbete har vi kunnat utveckla vårt befintliga koncept och vi är stolta över detta. För oss båda betyder Hand the Ball mer än bara handboll och vi har med namnet kunnat arbeta utanför ramar och försökt vara kreativa. För varje boll vi har med i projektet går 10 kr till deras verksamhet för att kunna skicka bollar, handbollsmaterial och utbildning i dessa områden.

RF-SISU


Runt om i landet hjälper och stöttar RF-SISU konsulenter våra föreningar med deras arbete i skolor eller för att utveckla sin förening. I vissa områden har organisationen tagit ett stort ansvar och vi har tillsammans kunnat skapa fina förutsättningar för många olika intressenter.

Björn Lans

Projekt

Projekt

Runt om i Sverige har våra föreningar inom Svenska Handbollförbundet startat upp olika initiativ och sociala projekt sedan våren 2020. Nedan har vi skrivit om några exempel på olika Hand the Ball projekt.

Syftet med dessa projekt varierar men gemensamt är att alla verksamheter är utbildade i vår pedagogik samt använder sig av vår gröna street-handboll.

EM2020


Hand the Ball Sverige utvecklades genom att längre socialt projekt i socio ekonomiskt svaga områden där fokus låg på att ta fram pedagogiska riktlinjer för ledare. Detta initiativ finansierades genom att Handbolls EM 2020 spelades i Sverige med avslutande finalhelg i Stockholm på Tele2 Arena. Hand the Ball arbetade tillsammans med Stockholms stad, Handbollslandslaget AB och Stockholms Handbollsförbund med att skapa mer rörelse och aktivitet på sex grundskolor i Stockholm. Här samarbetade alla inblandade med att inte bara skapa ett unikt spännande event utan en långvarig och hållbar verksamhet för barn och unga i Stockholmsområdet.

Borlänge HK


Klubben nyttjar detta koncept i projektet Handboll för hjärta och gemenskap (som även Örebro Handboll och RP IF är engagerade i) som bedriver aktivitet i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen Tjärna ängar. Här har man även utbildat unga ledare genom det lokala NIU gymnasiet, dessa får med sig ett mentorskap i en väldigt driven projektledare som ansvarar för alla skolbesök. Man gör besök runt om i staden på idrottslektioner, lunchraster och fritids.

Hultsfred HK


Har arbetat mycket ute på skola genom aktiviteter på raster och idrottslektioner för samtliga elever från förskola upp till årskurs 6. ”Ungefär 20-30 st nya tjejer började spela handboll i föreningen efter att detta initiativ startades vilket är ett jättelyft för oss med tanke på att vi inte haft något flicklag på flera år”.

HK Eskil


Föreningen startade under sommaren 2020 upp Hand the Ball verksamhet under sommarlovet för barn som tidigare inte spelat handboll. Efter 1,5 år har det resulterat i att man etablerat två handbollslag med spelare som innan detta initiativ inte hade hittat in till idrotten. (+ Film Nent inslag)

SHE & Handbollsligan


Många föreningar i vår högsta serie är idag utbildade inom konceptet och har integrerat detta i deras olika sociala projekt. I föreningarna Hallby Handboll, Lugi HF och Skara HK är det elitspelare som är ute på besök på lokala skolor. Tänk att man som ung tjej eller kille kan få kasta boll med sin idol!


Foto: Lars Pehrson

Här finns vi

Här finns Hand the Ball

Hand the ball finns i hela Sverige genom utbildade föreningar och skolor. Vi är även aktiva i SHF fem distriktsförbund, hela vägen från syd till norr. Nedan har vi listat alla aktiva verksamheter inom respektive distriktsområde. Om ni är intresserade av att starta upp initiativ eller arbeta med samverkan, kontakta respektive distrikt.

Hand The Ball distrikt

Anslutna föreningar

Gimonäs Umeå Idrottsförening
Sävar Idrottsklubb
Boden BK
Boden Handboll
Hornskroken IF

Anslutna skolor

Anslutna föreningar

Hällbo IF
Forsbacka IK
Alfta GIF Handboll
Göksten BK
Alfta GIF Handboll
ALA IF
Handbollsklubben Eskil
Barkens HK
Falu HK
Borlänge HK
RP IF
NKIK
Örebro SK Herr
Lindeskolans Idrottsförening
Örebro SK Ungdom
Eskilstuna GUIF
IFK Strängnäs

Anslutna skolor

Anslutna föreningar

Sollentuna HK
Gustavsbergs IF HF
Skå IK
Ösmo GIF
Djurgårdshof IK HK
Ekerö AIK
Sannadal SK
Stockholmspolisens IF HF
Uppsala HK
Södertälje HK
GT Söder HK
Årsta AIK HK
Skå Idrottsklubb o Bygdegård
Åkersberga HK
Kista SportsClub KFUM
Täby HK
Vallentuna HK
Spånga HK
AIK HF
Tyresö HF
Silwing-Troja
Bålsta IF
Lidingö SK

Anslutna skolor

Handbollförbundet Väst


Anslutna föreningar

HK Aranäs
KFUM Trollhättan
Önnered HK
HK Bollebygd
Torslanda HK
Vårgårda IK
IF Hallby HK
IFK Bankeryd
Skövde Handbollsflickor
Alingsås HK
Skara HF
HK country
HK Varberg

Anslutna skolor

Anslutna föreningar

Föreningen Karlskrona Handboll
HK Malmö
IFK Ystad
Ljunghusens HK
Lödde Vikings HK
Hultsfred HF
IFK Malmö HF
Mönsterås HK
Lugi HF
Vinslöv HK
HK Hearts
IFK Kristianstad
KFUM IA Lundagård
Staffanstorp HK
Karlshamns Handbollförening
KFUM Kalmar Handbollsklubb
Halmstad Handboll

Anslutna skolor


Aktivitetsformen

Aktivitetsformen

Som aktivitetsform tänker vi att Hand the Ball är streethandboll i grunden men med en mix av många olika rörelseformer. Får vi in olika influenser av rörelse tror vi att motivationen för barn som vanligtvis inte deltar kanske kan öka. På utbildningen får man med sig inspiration till hur man kan använda handboll på nya sätt och utmana deltagarna motoriskt. Man får även med sig material som kan vara hjälpmedel när man försöker skapa lek och utmaningar för barn och ungdomar.

Vi vill försöka skapa lustfylld aktivitet som ej har fokus på resultat och prestation då vi vet att det kan påverka deltagande av fysisk aktivitet hos barn och unga negativt. Därför utbildar vi i hur man kan tävla kreativt och på nya roliga sätt.

Genom vidareutvecklat material får man kontinuerligt ny inspiration till aktivitetsformer och här har vi exempelvis skapat Hand the Ball Challenge lådan. Denna får man med sig efter utbildning och den innehåller 50st rörelsekort som kan användas utifrån verksamhetens behov.


Spin-off material

Spin-off material

Hand the Ball spin-off material är fina initiativ vi får in från våra olika projekt runt om i landet som sammanställs för att ni alla sedan ska kunna ta del av det. Vi ser detta koncept som levande och kommer därför löpande arbeta fram olika material som hjälper utbildade verksamheter med aktivitet och rörelse. Tänk vad vi kan göra med en grön boll, kreativitet och hårt arbete!


Playmakerutbildning


Som HTB instruktör kan man i sin verksamhet hålla en playmakerutbildning för unga ledare som kan stötta arbetet med att starta upp och hålla i gång aktivitet. Vi tror att detta material både kan rikta sig till skolor genom en ny form av ”elevstödjare” eller i en förening där man initierar förmågan att leda andra och föregå med gott exempel.

Obs! Ni utbildar ”Playmakers” och inte nya Hand the Ball instruktörer, det kan man enbart bli genom en Svenska Handbollförbundet ledd utbildning

Vi tackar Hjulsta Grundskola för fint samarbete


Översättningsbroschyr


En större broschyr samt fem små infokort man kan skriva ut för att beskriva vad Hand the Ball, handboll  och föreningsidrott är för något på fem olika språk (svenska, engelska, somaliska, arabiska, tigrinja). Syftet är att minska tröskeln in i föreningar och förhoppningsvis hjälpa barn att efter aktivitet leta sig in i en verksamhet.

Vi tackar Kista SC, Handbollförbundet Öst samt RF/SISU Stockholm för initiativ till dessa broschyrer


Aktivitetskort


Små kort man kan skriva ut och ge för att beskriva Hand the Ball och streethandbollsspelet när man håller aktiviteter för barn. Kanske för att öka intresset samt visa hur de kan fortsätta spela när ni inte är på plats.

Vi tackar RF-SISU Gävleborg för initiativ till dessa kort


Sideline - Digital övningsbank


Alla utbildade instruktörer får tillgång till den digitala övningsbanken ”Goalcha streethandball” på sideline i ett år. Förhoppningsvis inspirerar det till rörelse och man kan visa barnen direkt från skärmen så att de ser nya möjligheter med bollen.

Vi tackar Goalcha streehandball Danmark för initiativ och fint samarbete


Nedladdningsbart material

Nedladdningsbart material

Inom Hand the Ball arbetar vi kontinuerligt fram material som kan laddas ner och användas i verksamheter. Det material ni hittar här är öppet för alla, framför allt de som vill starta upp nya initiativ. Vid utbildning får man ta del av mer spin-off material direkt kopplat till rörelse och ledarskap.

Infografik om Hand the ball


Infografiken kan man läsa samt skicka vidare för att öka förståelsen för vad Hand the Ball Sverige är och hur vårt koncept fungerar i sin helhet.

Ladda ner infografiken

Beställ Hand the Ball Challenge

Beställ Hand the Ball Challenge!

Här kan du beställa din Hand the ball Challenge-låda! Fyll i uppgifterna nedan så hör vi av oss med en orderbekräftelse.

Om du har några frågor eller funderingar så kan du höra av dig till Jennie.Linnell@handboll.rf.se

Beställningsformulär

  Ditt namn*

  Din epost*

  Ditt telefonnummer*

  Antal boxar

  Faktureringsuppgifter

  Ange: bolag, organisationsnr, adress, postnr, postort, land och e-post (faktura skickas digitalt)

  Leveransuppgifter

  Ange: adress + kontaktperson och telefonnummer

  Vi har en överenskommelse med RF-SISU distriktets Rörelsesatsning i skolan*

  Jag accepterar att ni sparar mina uppgifter enligt den GDPR och integritetspolicy som gäller på Svenska Handbollförbundet.


  Hand the Ball Challenge

  Hand the Ball Challenge

  Hand the Ball Challenge är en aktivitetssatsning som Svenska Handbollförbundet skapat för att inspirera er skola till rörelse och aktivitet både inne i klassrummet och ute på skolgården.

  Hand the Ball Challenge levereras i en grön låda, full med utmaningar som man kan utföra med vår mjuka, gröna streethandboll och som eleverna kan göra både på egen hand eller med en ledare. Tanken är att lådan kan hängas upp på en en krok i klassrummet och därmed alltid finnas tillgänglig för eleverna. Vår filosofi är att det ska vara enkelt att aktivera sig!

  Kortens utmaningar har som syfte att skapa rörelse kombinerat med samarbete, kommunikation och förståelse för varandra. I vår ordinarie verksamhet inom Hand the Ball utbildar vi inom pedagogik till barns rörelse och här är autonomi ett stort fokus för att öka motivationen till aktivitet. Därför är många av korten skrivna utifrån valmöjlighet och kreativitet för att öka barnets upplevelse av självbestämmande.

  Våra värdeord genomsyrar alla övningar och material som vi tar fram, därför har vi tryckt dessa på bollen för att alltid ha de nära till hands: tillsammans, schysst, glädje och respekt.

  Kostnad


  De första 450 Hand the Ball Challenge lådor som beställs genom RF/SISU Rörelsesatsning i skolan är subventionerade till ett pris på 200 kr/styck. Lådor som säljs utöver detta eller till skola/förening som ej är med i RF/SISU Rörelsesatsning kostar 400 kr/styck. Låt oss tillsammans arbeta mot att få fler barn och unga i rörelse!

  Hand the Ball Challenge

  Efter genomförd Hand the Ball utbildning eller om man beställer våra Hand the Ball Challenge lådor har man möjlighet att beställa fler bollar med värdegrundsorden från oss. Tio kronor per beställd boll doneras till initiativ i Afrika.

  Boll: 198kr/styck
  Bollsäck: 150kr/styck

  Innehåll i kitet:

  • 1 st låda som kan hängas upp på en krok
  • 1 st grön streethandboll med värdegrundsord
  • 1 st Instruktionsguide
  • 20 st Rörelsekort med aktiviteter utomhus
  • 30 st Rörelsekort med aktiviteter inomhus

  Beställ