Projekt

Runt om i Sverige har våra föreningar inom Svenska Handbollförbundet startat upp olika initiativ och sociala projekt sedan våren 2020. Nedan har vi skrivit om några exempel på olika Hand the Ball projekt.

Syftet med dessa projekt varierar men gemensamt är att alla verksamheter är utbildade i vår pedagogik samt använder sig av vår gröna street-handboll.

EM2020


Hand the Ball Sverige utvecklades genom att längre socialt projekt i socio ekonomiskt svaga områden där fokus låg på att ta fram pedagogiska riktlinjer för ledare. Detta initiativ finansierades genom att Handbolls EM 2020 spelades i Sverige med avslutande finalhelg i Stockholm på Tele2 Arena. Hand the Ball arbetade tillsammans med Stockholms stad, Handbollslandslaget AB och Stockholms Handbollsförbund med att skapa mer rörelse och aktivitet på sex grundskolor i Stockholm. Här samarbetade alla inblandade med att inte bara skapa ett unikt spännande event utan en långvarig och hållbar verksamhet för barn och unga i Stockholmsområdet.

Borlänge HK


Klubben nyttjar detta koncept i projektet Handboll för hjärta och gemenskap (som även Örebro Handboll och RP IF är engagerade i) som bedriver aktivitet i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen Tjärna ängar. Här har man även utbildat unga ledare genom det lokala NIU gymnasiet, dessa får med sig ett mentorskap i en väldigt driven projektledare som ansvarar för alla skolbesök. Man gör besök runt om i staden på idrottslektioner, lunchraster och fritids.

Hultsfred HK


Har arbetat mycket ute på skola genom aktiviteter på raster och idrottslektioner för samtliga elever från förskola upp till årskurs 6. ”Ungefär 20-30 st nya tjejer började spela handboll i föreningen efter att detta initiativ startades vilket är ett jättelyft för oss med tanke på att vi inte haft något flicklag på flera år”.

HK Eskil


Föreningen startade under sommaren 2020 upp Hand the Ball verksamhet under sommarlovet för barn som tidigare inte spelat handboll. Efter 1,5 år har det resulterat i att man etablerat två handbollslag med spelare som innan detta initiativ inte hade hittat in till idrotten.

SHE & Handbollsligan


Många föreningar i vår högsta serie är idag utbildade inom konceptet och har integrerat detta i deras olika sociala projekt. I föreningarna Hallby Handboll, Lugi HF och Skara HK är det elitspelare som är ute på besök på lokala skolor. Tänk att man som ung tjej eller kille kan få kasta boll med sin idol!