Ökad rörelseglädje!

Hand the Ball startades 2017 i syfte att agera plattform för positiv fritid och uppmuntra barn och ungdomar till fysisk aktivitet och samarbete för att förebygga ohälsa genom konceptet med streethandboll. Sedan 2020 ingår verksamheten i Svenska Handbollförbundet, vilket ger distrikt och föreningar möjlighet att få besök av lokala ambassadörer.

Anton Söderström, handbollsspelare i Hultsfreds HF, är ambassadör i Småland-Blekinge Handbollförbund för detta koncept och besökte Lindblomskolan i Hultsfred under tre dagar i slutet av förra veckan.

– Vi hört av oss till massa skolor i Småland och är ute på turné under hela mars månad. Lindblomskolan är den tolfte skolan som jag kommer till, säger Anton Söderström.

Glädje och rörelse på multiarenan


Hand the Ball-konceptet är inte handboll på traditionellt vis utan en betydligt enklare variant av handboll där fokus ligger på flera av grundformerna samtidigt som rörelsen och leken står i centrum. I detta projekt handlar det om att kasta bollar än att sparka på dem.

– Det är i grunden en rörelsesatsning och ett integrationsprojekt där man använder den gröna, mjuka bollen som medium. När man kommer till multiarenan så ska det vara enkelt att plocka upp en boll och börja aktivera sig oavsett kön eller ålder, det är vad vi vill få till, säger Söderström.

Massor av barn och ungdomar kom i snabb aktivitet när Anton Söderström plockade fram handbollarna som for omkring på Lindblomskolans multiarena vid lunchtid. Glädjen var stor när de fick springa runt och kasta med bollarna.

– Det är en vanlig rastaktivitet. Vi plockar fram bollar och ställer upp ett par mål, sedan får man göra lite som man vill. Vi försöker inte ha det så uppstyrt och det behövs inte så mycket när de får några bollar.